Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών για τα ασφαλιστικά προϊόντα

Περισσότερη ή καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών για τα ασφαλιστικά προϊόντα είναι το ερώτημα που θέτουν οι Ευρωπαίοι ασφαλιστές ενόψει του διαλόγου για την αναθεώρηση κοινοτικής οδηγίας του 2002 για την διαμεσολάβηση στις ασφάλειες.
Το ζήτημα αυτό κυριάρχησε στην ημέρα καταναλωτών που διοργάνωσε Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων στις 4 Δεκεμβρίου 2012.
“Χαιρετίζουμε την ιδέα δημιουργίας ενός εγγράφου βασικών πληροφοριών για τους αγοραστές ωστόσο, είναι σημαντικό ότι ένα τέτοιο έγγραφο να δείχνει πάντα αν το προϊόν προσφέρει ασφαλιστικές παροχές, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να κάνουν μια καλά ενημερωμένη σύγκριση των προϊόντων », δήλωσε η διευθυντής Ασφάλισης της Ευρώπης Michaela Koller.
“Αυτό που πρέπει να διασφαλίζει, τόνισε η Koller, είναι ότι οι προτάσεις της Επιτροπής έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για τους καταναλωτές. Οι πληροφορίες που δίνονται στους πελάτες πριν αγοράσουν ένα προϊόν πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια τους να πάρουν την απόφασή τους. Όχι απλά προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο ενημέρωσης στα τρέχοντα επίπεδα της προ-συμβατικής πληροφόρησης που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές με άλλο τρόπο παρά ενθαρρύνοντάς τους να επικεντρώνονται σε βασικούς παράγοντες, όπως η παρεχόμενη ασφαλιστική κάλυψη. Οι προτάσεις θα πρέπει επίσης να είναι λειτουργικές και να μην δημιουργείται δυσανάλογο κόστος ή διοικητικός φόρτος για τη βιομηχανία, καθώς θα μπορούσε , να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά και τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα. ”
Οι νομοθετικές αλλαγές, σημειώνει η Ένωση των Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εταιριών της Ευρώπης (Insurance Europe ) πρέπει να ελέγχθoύν διεξοδικά . Η Ιnsurance Europe υποστηρίζει τη διαφάνεια σχετικά με τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και την αμοιβή των διανομέων ασφαλιστικών προϊόντων όσο βοηθά τους καταναλωτές να κατανοήσουν προϊόντα, αλλά πρέπει να είναι ανάλογη και να επικεντρωθεί στις ανάγκες του καταναλωτή. Ομοίως, οι καταναλωτές που είναι σε θέση να αγοράσουν προϊόντα χωρίς τη συμβουλή, θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν να το πράξουν.

Αναδημοσίευση άρθρου από: News Team / Asfalisinet.gr

 

Αναρτήθηκε από τον χρήστη mediterrania.gr κατηγορία Νέα

Προσθέστε σχόλιο

You must be logged in to post a comment.

elGreek